Aku sebagai pendidik

Salam, setelah lama membizikan diri dengan title pelajar Tahun Akhir di Ukm, ak cuba mula mencari pengalaman di luar. Ternyata, semua itu sangat mencabar. Mana tak nya, hidup dengan persekitaran baru, memulakan ukhuwah yang baru. Begitu lah hendaknya. Jom ..!

Nak dijadikan cerita, sedang syok2 online fesbuk.. nampak la status seorang kwn fb ni merangkap senior kat kolej. Status dia berbunyi mcm gini... " Sesiapa yg berminat untuk menjadi guru tadika, sila berhubung dengan kak****.. "

Terdetik di fikiran, " apa salahnya kalau ak cuba peluang ni, alang2 da nak habis exam kan. Ketika itu, study week. Ak contact la kakak yg dimaksudkan untuk bertanyakan ttg kerja guru tadika tu.

Wah, Alhamdulillah.. akak tu suruh ak dtg interview. Ak pun ada mengajak kawan2 ak yg lain utk interview skali. hrm.. cepat dan pantas. Dan bermula la pengalaman aku secara official mencari pekerjaan dan diinterview. 

 Semua menjadi lebih mudah. Pada hari interview tu kan.. ak x dtg seorg. Ak datang dengan dua org lg kawan ak.

Alhamdulillah, interview punya interview.. Nasib x susah. tanggal 18 hb Jun, sah la ak dan kawan2 ak menjadi guru tadika kat Little Caliphs GMI. uhh.. bukan calang2 tadika kot. :)

Alhamdulillah juga, ak boleh adapt dengan budak2 4 years old smpai 6 years old. yela.. dah biase ngan anak sedare, cenggitu la. Ak pun suka ngn budak2 kan. So, its come easy for me. Alhamdullillah.

apa yang menarik nya ttg tadika Little Caliphs ni kan, tadika ni bukan sebarang tadika. Ia berkonsepkan Islamic. Creative. English Kindergarten. Private punye. Founder little caliphs ni pun bulan calang2 org. Penerajunya terdiri daripada orang yang hebat2.

For little caliphs, they can read and solat by 4. Amazing x.. Terflashback zaman kanak2 aku. Haha.. x la sehebat gitu. 

pagi2 student akan ade reading. Utk Little Caliphs, mereka ada target reading masing2. Mereka perlu menghabiskan buku BM, Jawi, English, Iqra-al-Quran. nak dijadikan cerita, kelas Pra-Tahfiz juga ada kat tadika ni. *kelas ak la tuh. :P

Lepas reading, mereka akan solat Dhuha, Solat Zuhur, Solat Asar, Praktikal Solat subuh n Maghrib. Amazing kan. Mereka jadi imam, mereka menjadi makmum. Utk student yg boleh solat good, dpt sticker sbg penghargaan. bg mereka.. Sticker adalah sesuatu yg bernilai dan boleh dibanggakan. Bayangkan la bila dapat sticker besar tu, hamboiii.. tampal kat baju kmainnnnn.. jalan2.. pastu ckp, teacher2, sy dpt sticker, sebb sy solat good. aha.. kdg2.. terhibur dengan perangai student2 ni. 

terdapat banyakkkk sangat integration Islamic dalam setiap perkara yg mereka lakukan. Serba sedikit, boleh mengajar aku jugak. honestly, banyak benda yg ak boleh belajar kt Tadika ni. 

N Now, Hampir nak due bulan da aku kerja kt cni. Alhamdulillah. Masih bertahan. sikap majikan n kawan sekerja yg good n menyenangkan, menjadikan ak selesa kerja kt cni.
InsyaAllah.

Ok.sekian, 

- Teacher jija.  



 

No comments:

Post a Comment

penyumbang idea :)