ENTRY PASAL MALAS.


Ni aku pat dr blog orang gak la.. n aku sebarkan3. Hehe! Peace!
5 tips bagaimana mengatasi sikap malas. Perasaan malas adalah lawan kepada sikap rajin. Ianya satu sikap negatif yang perlu diubati. Rasa-rasa anda, bagaimana ingin membuang sifat malas? Di sini saya senaraikan 5 tips yang boleh digunakan.
1. Tanya pada diri anda dan jawablah sejujurnya. Fikirkan sejenak mengenainya.
Apakah faedah daripada sikap malas aku ini?”

2. Senaraikan kesan dan akibat sikap malas yang ada pada diri anda. Ini bertujuan untuk menyedarkan minda anda bahawa sikap ini tidak berfaedah langsung. Selain itu, ia membuat minda anda ‘sakit’ dengan sikap ini.
1. Keje x pandai siap.terlampau suke sgt dgn last minit.
2. Stress doe..
3. rasa nak marah2 ngn orang je. Hehe. Jahat nyeee

 
3. Kekalkan momentum kerajinan anda. Jika anda sedang melakukan sesuatu dan ingin berhenti berehat, pastikan anda berhenti tidak lama. Jgn lama2.. nnti jd malas suda. Hehe.Kekalkan momentum tersebut. Semakin lama anda berhenti atau berehat, semakin kurangnya semangat anda menerusnya.
4. Membayangkan kesan positif yang anda perolehi kesan daripada sikap rajin anda. Contohnya anda membayangkan anda mendapat keputusan yang cemerlang atas kerajinan anda, lalu ibu bapa anda menghadiahkan anda RM500. Disayangi teman dan diminati ramai..Hoho..hahaha.. is’t true?

5. Akhir sekali senaraikan mengapa anda ingin membuang sikap malas.Tampalkannya. Untuk berubah, manusia perlu mempunyai sebab. Jadi tuliskan sebab itu.
Npa ea? Ok.. sekarang.. g amek kertas.. tuliskan kenapa. N tampalkan kat dinding. He3. J
PESANANUNTUKDIRISENDIRI

2 comments:

  1. aku pun malas nik jah...huhuu....bgus ko jd penceramag jah..ada bakat

    ReplyDelete
  2. huhu. aku lg la. nsib server aku mlm td nda ok. kalo nda. mmg lain jak keja ku...

    ReplyDelete

penyumbang idea :)